esmaspäev, 4. november 2013

Teeme nagu Tallinnas või siis nagu Valgale parem?

Suur tänu kõigile, kes usaldasid mulle oma hääle kohalike omavalitsuste volikogu valimistel! Mitmete sadade valgalaste toetus on ühtepidi meeldiv õlalepatsutus jätkata Valga linna uueks ja paremaks muutmist, kuid teisipidi vastutuskoorem erinevate inimeste ootuste täitmiseks.

Valimistejärgsed nädalad on kulunud läbirääkimiste ja mõttekaaslaste otsimise tähe all. Arenenud demokraatias on oluline võimalikult laia spektri inimeste kaasatus ja huvide esindatus. Õnneks ei tähenda demokraatia seda, et võitja võtab kõik ja ülejäänud on kaotajad. Ühelgi erakonnal ei ole mõistlik Valga suuruses omavalitsuses nõutada ainuvõimu, sest see viib võimu mugandumiseni ja väärkasutusteni, nagu oleme näinud Valgas ja näeme täna Tallinnas.

Heas valitsemises on oluline programmiliselt võimalikult suur ühisosa ja võrdne parnerlus.Sellelt pinnalt pidasime läbirääkimisi võimalike partneritega (seniste koalitsioonipartneriga) Keskerakonnaga, kui ka Reformierakonnaga.

Valimistejärgne esmakohtumine Keskerakonna esindusega oli pettumus, sest suhtumine oli üleolev ja oma programmi neil Valga jaoks polnud. Ainuke tees oli - teeme nii nagu Tallinnas. Tundus et laua taga istujatest keskerakondlastest osa häbenes Tallinnast juba kolmandat korda (!) kohalikele valimistele gastroleerima saadetud Riigikogu liiget, kes esitles valgalastele end kui Savisaare saadik Valgas. Samas ei suutnud ta välja öelda ühtegi sisukat mõtet, kuidas Valgas elu edasi arendada. Mul on tõeliselt kahju senisest volikogu esimehest ja noorest aselinnapeast, kes pidid taluma erakonna poolt peale surutud nihilistlikult agressiivset poliitpropagandat ja kellele surutakse kõrvale kahtlaste ambitsioonidega inimesi, kes nende tegevust igati kontrollida püüavad.

Kohtumine Reformierakonnaga toimus kokkuleppeliselt järgmisena, kuid esimeste minutite jooksul leidsime kooskõla mõlema erakonna valimisprogrammides. Sotsiaaldemokraadid said toetuse oma programmi täielikus ulatuses elluviimises, lisaks täiendasime seda RE programmi mõistlike ettepanekutega. Koalitsiooni tugevdamiseks otsustasime konsulteerida IRLi ainsa volikogusse pääsenud esindajaga ja saime juba kokkulepitule lisatoetuse. Otsus kolmikliidu moodustamiseks oli tehtud ja 4. novembril sai see vormistatud ka koalitsioonilepinguga. Lepinguga saab tutvuda siin.

Lisaks programmilisele ühisosale on uue kolmikliidu näol võimalik parem koostöö keskvalitsusega. Kahjuks on Eesti äärmiselt tsentraliseeritud ja poliitiliselt omavalitsusi rahaga "suunav" riik. Nii  mõnedki projektid jäävad rahastamata põhjendatuna  vormilistest või tehnilistest puudujääkidest. Loodame et nüüd olukord paraneb. Kahjuks jääb selline ebanormaalne olukord kestma seni, kuni Eesti kohalik omavalitsus pole saavutanud sellist finantsautonoomiat nagu arenenud demokraatiatele kombeks Euroopa Liidu kõrgema arengutasemega riikides.

Sõlmitud koalitsioonilepingu järgselt on toimunud linnavolikogu istung, millel volikogu esimehe kohal toetas koalitsioon RE kandidaati. 8. novembril kell 14 on järgmine linnavolikogu istung, kus kokkuleppe alusel Sotsiaaldemokraadid jätkavad Valgas linnapea kohal. Usk, et Valga saab uueks ja paremaks on täna suurem, kui kunagi varem!


Kommentaare ei ole: