pühapäev, 6. oktoober 2013

Põhjalikumalt tegevusprogrammist: 10. Valga hoolib ja aitab!



Tutvustan põhjalikumalt ja kommenteerin oma tegevusprogrammi: 10. Valga hoolib ja aitab!

Hoolitsemine nõrgemate eest ei seisne sotsiaalabi palukeste poetamises, vaid majanduslikult, kultuuriliselt ja sotsiaalselt jätkusuutliku linnaruumi kujundamises, kus tunnustatakse kõigi ühiskonna liikmete inimväärikust ja sotsiaalseid õigusi.


• Jätkame hommikuse pudru ja tasuta koolilõuna pakkumist koolides.

Selle aasta alguses katsetatud hommikupudru pakkumine koolides leidis soojalt õpilaste vastuvõtu. Põhikooli kui gümnaasiumi lapsed olid valmis isegi varem kooli tulema hommikul. See tähendab, et lastel on hommikuti kõhud tühjad. Siin on nii perede vaesust kui ka töölkäivate perede kiire elutempo, et ei jõuta enam lastele korralikku hommikusööki valmistada. Hommikusöök on aga kõige olulisem toidukord päevas ja seda ei tohiks vahele jätta. Tasuta koolilõuna pole aga sugugi riigi poolt kinni makstud, Valga linn kõigile Valga linna üldhariduskoolidele tasuta lõuna. Otsisime eelarvevõimalusi selles mitu aastat, kui selle aasta sügisest on ka gümnaasiumis tasuta lõuna ning ma näen, et sellega peab kindlasti jätkama. Laste kõhu kõrvalt kokku hoida ei tohi.

• Võtame linna kanda enamuse lasteaedade toiduhinna tõusust.

Lasteaiajärjekorrad oleme saanud kaotada, iga laps saab koha lasteaeda päris kiiresti, kuid lasteaiamaks on päris suur. Vanematel tuleb lasteaia koha eest välja käia 40-50 eurot ning näitab ainult tõusutrendi, kuna toiduainete hinnad on märkimisväärselt kallinenud. Juba selle aasta hinnatõusust võttis Valga linn enda kanda 95 senti iga toidupäeva kohta. Me peame edaspidigi jälgima, et hinnatõusud üksi perede kanda ei jääks, sest pere eelarves on iga väikseimgi hinnatõus lisakoormus.

• Pakume munitsipaalkortereid halvas seisus majades elavatele peredele.


Võib tunduda uskumatu, aga tänasel päeval on linnas veel suur hulk vanades puumajades kortereid, kus pole vett majas, solk tuleb ämbris välja viia, tualett on väljas kuuri taga, trepid kõiguvad, katused lasevad solinal läbi, nii et talvel on majas sees trepp üleni jääs. Nendel majadel on küll omanikud ja haldajad, kellel käib sinna investeeringute tegemine üle jõu, sest elanikud on võlgu, laenu ei anta ja mingil hetkel tekib ka küsimus, kas seda maja on enam üldse mõtet üles putitada. Me peaksime suuna võtma, et ka linn hakkab suuremaks kinnisvaraomanikuks, kes omaks korras munitsipaalkortereid, et anda neid noortele spetsialistidele ja ka neile, kelle elamispinna kvaliteet ei ole enam inimväärne. Kui me saame nendest räämas majadest elanikud välja, tekib meil ka võimalus need linnapildist kaotada.

• Pakume omastehooldajate toetamiseks uusi paindlikke hooldusteenuseid.


Omastehooldus on teema, mis lõpuks on jõudnud ka laiemasse arutellu. Valgas on kodudes sadu inimesi, keda täis tööjõus perekonnaliikmed hooldavad.  Seda tehakse oma tervise, isikliku aja ja tööalase arengu arvelt. Sageli ollakse sunnitud ka töölt eemale jääma seetõttu. Praegu on meie hooldusteenuste valik ahtake: mõned tunnid koduhooldust nädalas ja edasi tuleb vaid hooldekodu. Nende valikute vahepeale peab veel mahtuma igapäevane kvaliteetne koduhooldus, mida tööl käivad lapsed saaksid vajadusel oma vanematele osta kasvõi kogu päevaks ja kõigiks toiminguteks. Praegu on ostetakse sellist hooldust naabrinaiselt, kes hooldusest teab vaid isikliku kogemuse põhjal. Meil peaks olema ametlik teenuseosutaja, kes ka vastutab hoolduse kvaliteedi eest. Päevakeskuses hoolduse võimaluste loomine on väga tähtis ja seda erinevatele sihtgruppidele vastavalt nende erivajadustele, näiteks eakatele dementsuse diagnoosiga, vaimse puudega  noortele, psüühikahäirega täisealistele, kus nad saaksid ka lihtsamaid töid teha. Valgal on selliste teenuste loomiseks suurepärased võimalused ning olla sellega ka sotsiaalteenuste osutaja naaberomavalitsustele, üle Eesti teistele omavalitsustele ja ka naaberriigile Lätile. Meil on olemas Valga Haigla, meil on Valgamaa Kutseõppekeskus, kus õpetatakse sotsiaalhooldust ning on olemas tegutsevad hoolekandeasutused AS Valga Haigla hooldusosakond, Valgamaa Tugikeskus, Valgamaa Puuetega Inimeste Koda ja kasutada on ka lähedal asuvate asutuste, nagu Paju, Tõrva ja Taheva hooldusasutuste teadmisi ja kogemusi. Sotsiaalteenuste laiendamisel saaks omakorda kümned inimesed tööd.

• Toetame väikelaste vanemate õhtust spordi- ja huvialategevust luues lastehoiu spordihalli ja huvikeskuse juurde.


Töö ja pereelu ühitamine on olnud aastaid lahendusi vajav teema. Ma usun, et me Valgas oleme selle lahendanud lasteaiakohtade järjekorrata tagamise kaudu. Me peaksime liikuma ka selleni, et lapsevanematel oleks väikelaste kõrvalt ka võimalus tegeleda spordi ja huvitegevusega. Kui on olemas kohad, kuhu oma lapse saaks turvaliselt jätta järelevalve alla, siis saab lapsevanem muretumalt osaleda trennides ja laulu- või tantsuseltside tegevuses.

Maksame lähedase kaotanuile matusekulude katteks toetust 120 eurot.


Riigi poolt makstav matusetoetus kaotati neli aastat tagasi, kuna riik tahtis oma kulusid koomale tõmmata masu ajal. Nüüd heade aegade saabudes ei taheta aga sugugi kuulda selle taastamisest, seda peetakse samamoodi nagu lastetoetustega, lennukilt raha külvamiseks. Surm on aga igas peres ootamatu sündmus, matmine kahjuks aga kallis tegevus, milles ei saa kuskil kokkuhoidu teha. Kui inimest tema leinas ruineerib ka mure ülejõu käivate kulude pärast, siis võime me lisaks kadunukesele ühiskonna jaoks kaotada ka seni terve inimese vaimse tasakaalukuse ning usu, et riik ja omavalitsus peaks olema see, kes talle hädas appi tulevad. Me leiame linnaeelarves selle raha, et maksta lähedase kaotanule toetus, mis kataks vähemalt kirstu kulu. Viimsele teekonnale saatmine peab olema sama väärikas kui tema elu.

Kommentaare ei ole: