teisipäev, 15. oktoober 2013

Põhjalikumalt tegevusprogrammist: 12. Valga ligemale!



Tutvustan põhjalikumalt ja kommenteerin oma tegevusprogrammi: 12. Valga ligemale!

• Taastame bussiühenduse Valkaga.

Järjest enam Valga ja Valka inimesi töötab, õpib või külastab poodi üle piiri. Meie linnades on palju objekte 
ja üritusi, mida saaks veel paremini ühiselt külastada, kui nende kättesaadavus oleks parem. Näiteks on Valkas Veskijärv, Valka laululava ja kultuurikeskus. Valka kunstikoolis õpib palju lapsi Valgast. Valgasse on lätlastel asja tööle, kutseõppekeskusesse kooli ja ostlema meie kaubanduskeskustesse. Renoveerisime Valga raudteejaama, mis peaks tulevikus ühiseks väravaks kujunema nii Valga kui Valka inimestele. Valgas on praegu käigus kaks ühistranspordi linnaliini ja üsna lihtsa vaevaga on võimalik panna buss ka Valkat läbima. Vajalik on kokku leppida kulude katmise ja ühiselt sobiva liinigraafiku osas. Ühine bussiühendus võimaldab kahe linna inimestel lihtsamalt pääseda üle piiri tööle või õppima ning meie kaubandus võidaks lätlastest kliente

• Koos riigiga korraldame ühistransporti selliselt, et Valka ja Valgast mujale oleks lihtne saada.

Valga lähiasumitest nagu näiteks Soorust, Tsirguliinast, Hummulist, Kaagjärvest, Koikkülast, Harglast, Lüllemäelt peab saama kooli või õppima ning õhtul tagasi võimalikult tihti ja paindlikult.  Mõningatel juhtudel on võimalik pikendada linnaliine lähiasulateni (näiteks kolmel-neljal korral päevas) või siis maakonnaliinide liiklus korraldada selliselt, et väljasõidu- ja saabumisajad paremini sobituksid inimeste vajadustega. Teeme ühistranspordiinfo paremini kättesaadavaks nii Valgast kui Valkast lähtuvate busside ja rongide kohta. Ehitame välja raudteejaama juurde auto- ja rattaparklad, et ümberistumine ühistranspordile oleks võimalikult mugav.

• Seisame hea selle eest, et rongiliiklus Tartu ja Riiaga oleks tihedam ja kiirem.

Kaks reisi Tartusse ja kolm aeglast reisi Riiga päevas ei ole piisav Valga ja Valka jaoks. Seisame selle eest, et taastuks kiire Tallinn-Riia reisirong. Rekonstrueeritud raudtee võimaldaks saada Valgast Tallinnasse 2,5-3 tunniga ja Riiga 1,5 tunniga. Teeme aktiivselt lobitööd, et taastuks Riia-Peterburi vaheline reisirongiliiklus läbi Valga. Valga on õnnelikus asukohas, kus kaks rahvusvahelist lennujaama (Riia ja Tartu) on vähem kui kahesaja kilomeetri kaugusel. Eesti-Vene piiri ja parema raudteeühenduse korral, lisanduvad ka veel võimalused uuteks reisisihtkohtadeks läbi Pihkva ja Peterburi. Võimalus kiiresti saada ükskõik kuhu maailma otsa, meelitaks siia nii investoreid, kui teisi aktiivseid inimesi.

Kommentaare ei ole: