teisipäev, 1. oktoober 2013

Põhjalikumalt tegevusprogrammist: 9. Valga maksab väärilist palka!



Tutvustan põhjalikumalt ja kommenteerin oma tegevusprogrammi: 9. Valga maksab väärilist palka!

Meie lapsi kasvatavad ja õpetavad, meie vanavanemaid hooldavad, samuti meie kultuurielu eest hoolitsevad linna töötajad saavad täna häbiväärselt väikest tasu oma raske töö eest ning nende pered on usinast töötamisest hoolimata alalises vaesusriskis. Sellise olukorra jätkumine on alandav inimestele ja häbiks linnale.


• Tõstame linna eelarvest palka saavate haridus-, kultuuri- ja sotsiaalhoolekande töötajate palka 2014. aastal 10% ning töötame välja väärika palgatõususüsteemi järgnevateks aastateks.

Miskipärast on nii et kui vaja kulutada teedele või majade remondiks, siis rahanumbritest kuulda ei taheta. Näiteks J. Kuperjanovi tänava rekonstrueerimine (0,9 mln eurot) on võrdne Valga Keskraamatukogu töötajate kümne aasta palgafondiga. Maailmas luuakse täna rohkem väärtusi töötades peaga ja  teenindades inimesi. Meie lasteaedades, raamatukogus, huvihariduses ja sotsiaaltöös on kahetsusväärselt palju töötajaid, kelle palk ei ulatu isegi Valgamaa keskmiseni. Arvan et Valga vaimu taasäratamiseks on vaja kohe väärtustada neid inimesi, kes tegelevad meie laste või omastehooldusega. Me oleme alates 2011. aastast kahel korral tõstnud linna eelarvest palka saavate haridustöötajate ja ühel korral teiste töötajate palgataset, kuid seda on kindlasti vähe.
Selle lubaduse täitmine saab olema kindlasti üks raskemaid linnaeelarvele (lisakulu vähemalt 360 tuhat eurot), kuid arvan et saadav tulu motiveeritud ja sõbralikust õpetajast, raamatukogutöötajast, sotsiaaltöötajast või huviringi juhist kandub positiivselt kogu linnaelule.
Tulevikus töötame välja palgasüsteemi, milles oma töövaldkonnas kõrgharidust omav töötaja peab saama kõrgemat palka, kui Valgamaa keskmine. Valga vaim peab jälle naeratama!

Kommentaare ei ole: