laupäev, 28. september 2013

Põhjalikumalt tegevusprogrammist: 8. Noored tööle!



Tutvustan põhjalikumalt ja kommenteerin oma tegevusprogrammi: 8. Noored tööle!

Noorte Valka jäämine (asumine) on võtmetähtsusega küsimus. Selles valdkonnas murrangu saavutamine on linna arengu vältimatu eeldus.


• Toetame ettevõtteid noore töölevõtmisel aidates katta tema juhendamise ja väljaõpetamisega seonduvaid kulusid.


Valga ettevõtjad kurdavad järjest enam puuduvate töökäte üle. Probleem on struktuurne, sest lõhe noorte ja ettevõtjate soovide vahel on endiselt suur. Soovitav ja pakutav palk ei ole alati tasakaalus, samuti pole noortel konkreetse ettevõtte jaoks vajalikke teadmisi või oskusi. Meie kooliõpilasi suvevaheajatöölt peletava seadusandluse tõttu puudub noortel sageli ka töökogemus ja –harjumus. Selle olukorra lahendamisele saab Valga linn kaasa aidata. Kui ettevõte leiab endale noore töötaja, keda saaks rakendada, siis analüüsime ettevõtte ja noore vajadusi. Aitame ettevõtjal tööhõive kasvu ja ettevõtlikkuse tõusu toetavate fondidest küsida toetust noore täiendkoolituseks, töökoha kohandamiseks või juhendaja palgatoetuseks. Valga linn paneb loodavast ettevõtlusfondist ka ise õla alla noorte kohanemiseks ettevõtete vajadustele vastavaks. Nagu ka äsjalõppenud Äripäeva majanduskonverentsi materjalidest on lugeda – ettevõtluse arengu võtmeteguriks on kujunenud inimene. Inimressurss on ammendumas. Igale ühele kes vähegi tahab ja vähegi on võimeline Valga linna ettevõtluses ettevõtjana või töötajana kaasa lööma, tuleb anda võimalus ja tugi.

• Pakume Valga linna tööle saabuvale noorele spetsialistile munitsipaalkorterit.


Valga linnas on tühjalt seisvaid kortereid. Samas on kuulda, et nõutav üüri ettemaks või korteri seisund peletab noori kortereid üürimast. Järkjärgult suurendame Valgas linnale kuuluvate korterite hulka, korrastame need ja anname üürile linna tööle asuvatele noortele spetsialistidele. Euroopas kasutatakse sellist teguviisi juba mitmekümneid aastaid, see vabastab noore elamispinna muredest ja lubab keskenduda oma töökohale ja pere loomisele.

• Vähemalt 5 noort tööle võtnud ettevõttel aitame liituda linna vee- ja kanalisatsioonivõrguga.


Kui Valga linnas on ettevõte, kes võtab tööle vähemalt viis noort kokku lepitud minimaalseks ajaks (näiteks vähemalt aastaks), siis liitub see ettevõte vee- ja kanalisatsioonivõrguga tasuta. Aitame ka välja ehitada hoone ja magistraaltrasside ühendused.

• Õpilastele alates põhikooli lõpuklassist võimaldame saada suvist tööd. Kompenseerime selleks ettevõtjale vajalikud juhendamise ja väljaõpetamisega kaasnevad kulud.


Väikeettevõtjal on keeruline võtta ajutiselt (näiteks koolivaheajaks) tööle koolinoori. Eesti jäik tööseadusandlus on bürokraatlik ja ettevõtja ei soovi võtta üleliigseid riske. Valga linn saab aidata ettevõtteid ja noori asudes vahendama noorte töötamist. Me selgitame välja ettevõtjate vajadused ja valmisoleku tasustamiseks, vormistame vajalikud paberid, leiame juhendajad ja vormistame tööle koolinoored. Tavapärasest õpilasmalevast erineb see töövorm oma kestvuse (näiteks terve suvi) ja ettevõtjate suurema kaasamise poolest. Kasu kolmepoolne: ettevõtjad saavad suveajaks lisatööjõudu, noored töökogemusi ja Valga linnas on tagatud noortele veelgi laiemad võimalused koolivaheaja veetmiseks ja taskuraha teenimiseks. Töökogemustega ja meie ettevõtetega paremini kursis olev noor on ka tulevikus konkurentsivõimelisem ning on lootust, et peale ülikooliõpinguid tuleb tagasi ettevõttesse, kus kunagi koolivaheajal sai töötatud.

Kommentaare ei ole: