reede, 13. september 2013

Põhjalikumalt tegevusprogrammist: 3. Hoovid korda!



Tutvustan põhjalikumalt ja kommenteerin oma tegevusprogrammi: 3. Hoovid korda!

Kaasaegse linna hoovid ei ole kõveraid kuure ja ehitusrämpsu täis majatagused, vaid puhtad ja heakorrastatud puhkealad, kus on ruumi autole parkimiseks, lapsele mängimiseks ja eakale pingil puhkamiseks ning naabriga jutuajamiseks.


• Koostöös ühistute ja kinnistu omanikega korrastame õuealad, lammutame tarbetud kuudid ning korraldame parkimise hoovides.

Pärast erastamist, korteriühistute tekkimist on korrusmajade vahelised alad endiselt jäänud „ei-kellegi-maaks“. Korteriühistud maadlevad parkimisprobleemide, kvartalisiseste teede korrashoiu ja remondiga. Vähene ühistulise tegevuse kogemus on pigem viinud konfliktide kui lahendusteni. Suuremas plaanis on näha, et mitu korrusmaja üheskoos tegutsedes saaks parema lahenduse, kui igaüks üksikuna tegutsedes. Valga linn saab siin aidata, koostades elamukvartalitele uued kaasaegseid nõudmisi arvestavad planeeringud. Terve elamukvartali peale tuleks korraga läbi mõelda parkimiskorraldus, laste mänguväljakute asukoht, jäätmete kogumiskoht, valgustus, turvalisus jne. Juhul kui kõnealused korteriühistud ise initsiatiivi võtavad ja ühistöös kokku lepivad, siis tuleb linn ka appi õuealade korrastamisele ja tänapäevaseks ehitamisele. Korrastatud õuealad kujunevad sealsete inimeste kokkusaamise kohtadeks ja nii mõnigi probleem saaks selgeks räägitud või idee käima lükatud.

• Aitame korrusmajadel välja ehitada jäätmete kogumiskohad.


Olmeprügi ja sorteeritavate jäätmete kogumiskohad on visuaalselt häirivad ja halvasti korraldatud. Rasked 
prügiveoautod on sageli pinnase segi pööranud ja märjal ajal tekivad mudaväljad. Ühistute teadlikkus jäätmeid sorteerida on madal ja viib inimeste jäätmekäitluskulud kõrgele. Suurte korrusmajade rajoonis tasuks jäätmete kogumiskohad (eraldatud aladega) ehitada välja ühiselt, sest koos toimetades on odavam. Valga linn aitab aktiivsetel ühistutel pidada läbirääkimisi jäätmekäitlusettevõtetega ja taotleb raha Euroopa Liidu keskkonnameetmetest jäätmemajanduse korrastamiseks tiheasustusalal.

• Rajame koostöös ühistutega igasse suurelamute kvartalisse laste mänguväljaku.


Turvaline mänguväljak arendab last nii füüsiliselt, kui teiste lastega suhtluskohana ka sotsiaalselt. Mitme korrusmaja peale ühiselt rajatud mänguväljakut on lihtsam ehitada, hooldada ja kasutada. Valga linn on valmis aitama ühistutuid mänguväljakute rajamisel.

• Koostöös ühistutega ehitame kaldteed ja invaliftid kortermajade trepikodadesse, kus elab liikumispuudega inimesi. Ühtlasi on see abiks ka lapsevankriga elanikele.


Nõukogudeaegsed kortermajad ei hoolinud inimeste võrdsetest liikumisvõimalustest. Kaldteed ja invaliftid aitavad liikumispuudega inimesed tagasi aktiivsesse ellu. Korteriühistutele on sageli selline investeering ülejõu käiv. Valga linn leiab vahendeid oma eelarvest või Euroopa Liidu sotsiaalprogrammist, et aidata liikumisvõimaluste parandamisel. Positiivse kaasmõjuna on tänapäevased kaldteed ja invalifitid kasutatavad ka väikelaste emadele, kes ei peaks rasket lapsevankrit enam süles treppidest tassima.

• Nõustame ja abistame korteriühistuid majandamisel.


Igas ühistus pole alati inimesi, kes oleksid nõus enda kanda võtma ühistu juhtimist. Sageli on vaja lahendada ühekordseid, kuid keerulisi küsimusi seoses ühistu majandamise või tuleviku kavandamisega. Ühistud maadlevad võlglastega, päheistuvate haldusfirmadega, vajaksid energiasäästualast nõustamist jne. Täiendame Valga linnavalitsuses linnamajandusameti ülesandeid või kasutame SA Valgamaa Arenguagentuur mittetulunduskonsultanti ja hakkame pakkuma nõustamist korteriühistute majandamisel.

Kommentaare ei ole: