kolmapäev, 25. september 2013

Põhjalikumalt tegevusprogrammist: 7. Valga toetab ettevõtlikkust!



Tutvustan põhjalikumalt ja kommenteerin oma tegevusprogrammi: 7. Valga toetab ettevõtlikkust!


Valgas on piisavalt ettevõtlikkust, kuid on puudu linnapoolsest abist ja toest uute ettevõtete loomisel ja nende arengule kaasaaitamisel.


• Loome ettevõtlusfondi, et toetada ettevõtlikke ideid ja projekte, mis ei ole abikõlbulikud EAS, Töötukassa jt. riiklikes programmides.


Ettevõtluse toetamine on pillutatud Eestis laiali kümnete organisatsioonide vahel. Ettevõtja on sageli nõutu, sest kuigi kogu aeg kuulutatakse ettevõtlussõbralikku riiki ja laialdast toetust, on reaalsetes olukordades ettevõttel toetusi saada keeruline. Süsteem on keeruline ja bürokraatlik. Tahame aidata ettevõtteid orienteeruda ettevõtlustoetuste rägastikus, analüüsides tema tegelikke vajadusi ja aidates tal koostada toetuse taotlusi. Valga linn peab aitama arenevat või laienevat ettevõtet, kui vajalik on juurdepääsu või kommunikatsioonide väljaehitamine. Oleme valmis pakkuma Valga ettevõtjatele nõu ja oma meediakanaleid enda või toodete reklaamiks. Kogemustest tean, et mitmed ettevõtete vajadused ei ole toetatud ühestki fondist või programmist. Loome selleks Valga linna ettevõtlusfondi, millest toetada meil alustavaid või arenevaid ettevõtteid.

• Käivitame ettevõtlusinkubaatori ja mentorsüsteemi ning kvaliteetse ettevõtlusalase nõustamise.


Ettevõtlusinkubaatorid on alustavate ettevõtete jaoks parimad kasvukeskkonnad. Kindlaks ajaks antakse ettevõttele kasutada äripind ja kontoriseadmed. Veelgi olulisem on inkubaatoris pakutav ettevõtete nõuande- ja mentorlusteenus. Alustav ettevõtja ei suuda alati orienteeruda meie riigi ülirange seadusandluse või segaste toetussüsteemide džunglis. Kogenud mentorid, reeglina olles ise ettevõtluskogemusega, pakuvad turvalisi lahendusi, et ettevõtja saaks tegeleda peamisega – lisaväärtuse tootmise ja töökohtade loomisega.

• Maksame stipendiumi üliõpilastele Valgaga seotud uurimistööde ja projektide eest.

Ülikoolides (Eestis ja kaugemalgi!) on õppimas palju Valga noori. Tegemist on järgmise põlvkonnaga, kes on haritud, laia silmaringi ja värske vaatega. Algatame stipendiumifondi, millega toetada Valga teemaliste uurimus-, bakalaureuse-, magistri- või doktoritööde tegijaid. Pakume teemasid välja ka ise ning anname igakülgset abi vajalike andmete saamiseks või vajalike inimeste leidmiseks. Teeme ettepaneku liituda sellise stipendiumifondiga ka Valga ettevõtetel, et meelitada mõni aktiivne noor nimelise stipendiumiga siia tööle. Võidavad mõlemad: ettevõtted ja linn saavad üliõpilaste ja nende juhendajate kaasabil uusi kontakte ja lahendusettepanekuid erinevatele probleemidele. Üliõpilased saavad väikse leevenduse õppeaja kulude katteks.

Kommentaare ei ole: