neljapäev, 12. september 2013

Põhjalikumalt tegevusprogrammist: 1. Linnasüda korda!



Tutvustan põhjalikumalt ja kommenteerin oma tegevusprogrammi:



Linnasüda on Valga puhul nii värav (riigipiir), peaväljak kui meelelahutuskeskus. Räämas linnasüda peletab siit eemale nii turisti kui oma inimese. Korras ja atraktiivne linnasüda seevastu on võimas arengumootor nii ettevõtlusele kui linnaelule üldse.

Korrastame Jaani kiriku ja Raja tänava vahelise (piiriäärse) kvartali õdusaks jalakäijate ja tänavakaubanduse alaks, lammutame koostöös ühistute ja kinnistute omanikega kuudid ja lobudikud ning heakorrastame kinnistud, korraldades seal parkimise ja küttepuude hoidmise nägusalt.

Tegemist on Valga linna kõige väärtuslikuma elamukvartaliga, mis on mõtlematu erastamise ja senise sihitu tegutsemise tõttu muutunud räämas õuede ja hoonetega piirkonnaks. Kvartali korrastamises on vajalik ka Muinsuskaitseameti (kohati liiga jäikade) nõuete täitmine, mis teeb taastamise ja kasutamise kordi kulukamaks. Hooned Raja 6, Riia 5, Kesk 13, Kesk 15 on omanike hoolimatuse tõttu küll väga halvas seisus, kuid korrastatuna on need linna ajaloopärandi kullafondi kuuluvad. Riia 5 ja Raja 6 tahame omanikult tagasi saada ja peame selleks pingelisi läbirääkimisi. Jaani kirikust kuni Sõpruse tänavani tuleb läbimurre, mis üheskoos Valkaga järgmise Eesti-Läti programmi vahenditest on kavas teha õdusaks jalakäijate tänavaks, mis võimaldaks Jaani kirikust jalutada Valka Lugaži kirikuni. Korrastatud keskkond kutsub ka ettevõtlust sinna investeerima ja töökohti looma.

Jätkame Jaani kiriki korrastamist ja toetame seal kontserttegevust.

Jaani kirik kuulub EELK Valga kogudusele. Valga linn aitab kogudust hoonet järk järgult renoveerida. Sel aastal korrastatakse välisfassaadi, järgmisel aastal peab saama tehtud elektrisüsteem. Siis saab asuda ka siseviimistluse parandamisele. 2016. täitub 200 aastat ajast, kui kirikuhoone praegusel kujul sisse õnnistati. Siht on selleks ajaks kirikule ka värske välimus anda. Leiame koos kogudusega lahenduse kiriku soojendamiseks, et saaks meeldivaid kontserte teha aastaringselt. Jätkuvalt toetab Valga linn rahaliselt kiriku organisti tööd.

Rekonstrueerime Valga raekoja kaasaegseks külastuskeskuseks, kus pakutakse meie külalistele infoteenust Valgamaa ja kogu Eesti vaatamisväärsuste ja turismiteenuste kohta.

Valga raekoda on ajalooline ja linna külastajatele tuttav koht, kust saada turismiinfot. Tahame koos EASiga raekoja esimese korruse välja arendada tänapäevaseks külastuskeskuseks. Lisaks sellele saab raekoda ka ligipääsu puuetega inimestele ning väikelaste kärudega külastajatele. 2015. aastal tähistab Valga raekoda 150. sünniaastat ja on üks vähestest säilinud puitraekodadest Eestis.

Täidame linnasüdame kohvikute, käsitöö- ja teiste toredate äridega, mis jätaksid Valga kaudu Eestisse saabuva (või lahkuva) turisti kauemaks siia. Maksame starditoetust südalinnas alustavatele äridele ning aitame neid ruumide rentimisel ja renoveerimisel.

Kesklinn peab elama. Ärid tekivad sinna, kus liiguvad inimesed. Mõtleme läbi kesklinna ala, et seal oleks mugav liikuda, parkida ja kaubelda. Praegune lahendus Kesk ja Vabaduse tänavatel ei paku piisavalt mugavaid võimalusi auto parkimiseks ja jala poodide-kohvikute külastamiseks.  Tuleks mõelda ka Vabaduse kõnnitee laiendamisele, et suviti saaks avada seal tänavakohvikuid või pakkuda lihtsalt mõnusat istumisvõimalust.

Korraldame lumerohketel talvedel linnasüdamest lume väljaveo.

Olen märganud, et talvisel ajal kui Vabaduse tänava äärde kuhjuvad lumevallid on inimesed hädas, et külastada sealseid asutusi. Autojuhid ei saa väljuda parkivast autost, jalakäijad on hädas lumevallide ületamisega ja rohke lumega talvedel jäävad lapsed ülekäiguradade otstel lumevallide varju. Lisaks sellele kevad-talvisel ajal kui ööpäevaringselt lumi sulab ja külmub, saab kahjustada lumevallialune teekate. Visuaalselt on eriti kevadisel lumesulamise ajal lumevallid inetud ja korjavad endasse kõikvõimalikku mustust. Kokkuvõttes on mõistlik leppida kokku millistel tänavatel lumi talvisel ajal täielikult teisaldada. See on küll kallis, kuid pikaajaliselt kasulik ettevõtlusele, teede olukorrale ja visuaalsele väljanägemisele. Teha tuleb seda nutikalt, leides ja ette valmistades lume kuhjamiseks mõeldud alad võimalikult linna keskel, sest linnast lume välja vedu on puhas raha põletamine.

Kommentaare ei ole: