kolmapäev, 18. september 2013

Põhjalikumalt tegevusprogrammist: 4. Koolid korda!



Tutvustan põhjalikumalt ja kommenteerin oma tegevusprogrammi: 4. Koolid korda!


Valga vajab kaasaegselt renoveeritud, moodsa õpikeskkonnaga koolimaju, kus pakutakse konkurentsivõimelist haridust.


• Tagame äsjarenoveeritud põhikoolile moodsa ja eesrindliku õppevahendite baasi ning hoiame kõrge kooli konkurentsivõime teiste koolidega võrdluses.

Ükski kool ei saa kunagi päris valmis. Vastremonditud Valga Põhikooli Kungla 16 koolimaja sai uue korraliku sisustuse ja hulgaliselt uut tehnikat. Kulukaim osa õppevahenditest on täna arvutid ja videoprojektorid. Kaasaegne kool kasutab infotehnoloogiat kõigis ainetes. Arvutustehnika vananeb moraalselt tehnika kiire arengu tõttu kahe-kolme aastaga, kuigi füüsiliselt peaksid IT vahendid vastu neli-viis aastat. IT vahendite pidevaks ajakohastamiseks vahetame neid välja iga aasta kindla kava alusel, et kõikides koolides saaksid iga nelja aasta jooksul seadmed ajakohastatud. Kaasaegsete tehniliste lahenduste kasutamiseks on vaja ka õpetajaid, kes suudavad neid maksimaalselt kasutada. Selleks tuleb kindlasti järjest enam aidata õpetajaid saada IT vahendite kasutamise koolitust ja kogemusi teistelt kolleegidelt. Lisaks traditsioonilistele õppekavadele toetame koolides huvitegevuse arendamist, milleks on arengukavades kirjas näiteks keskkonna- ja energiasäästu alase valikhariduse andmine, milleks taotleme vahendeid ruumide kohandamiseks ja sisustusele Euroopa Liidu järgmisest programmperioodist.
Igal organisatsioonil on soodumus muganduda, kui välised või sisemised stiimulid ei tööta. Koolijuhid paneme vastutama arengukavade elluviimise eest ning toetame hoolekogude ja õpilasesinduste tööd. Soovime et õpetajad saaksid projektide abil võimalikult palju näha teiste (riikide) koolide kogemust – ennast täiendada ja võrrelda. Igale koolide poolt algatatud ja välisrahastuse saanud projektile tagame linnapoolse omafinantseerimise.

• Renoveerime „Valga Valge Maja“ ja aitame gümnaasiumil kujuneda tugevaks ja konkurentsivõimeliseks kooliks.


Gümnaasiumide vahel on konkurents tihe ja veelgi karmistumas. Paraku moodustavad noorte 
gümnaasiumiõpingutele asumisel nii pragmaatilised kui emotsionaalsed valikud enam-vähem võrdse osa. Kuigi järjest enam vaadatakse millised on õppekavad ja –kvaliteet, on üsna oluline ka kooli ja selle atraktiivsus. Valga valge maja on Valga gümnaasiumi õige kodu ja oma ruumilahenduselt tänaseni üks paremaid koolihooneid Valgas. Siiski vajab hoone värskendust, et olla moodne ja funktsionaalne ka tänapäevases mõistes. Hoone kõik ruumid on kavas korrastada, ehitada auditoorium, mida saab kasutada aulana. Hoones peavad saama liikuda puuetega inimesed, klassiruumid peavad olema varustatud kaasaegse tehnoloogiaga. Haridus- ja teadusministeeriumiga oleme käed löönud ja taotleme koos 2014. aastal algavast Euroopa Liidu rahastamisperioodist raha J. Kuperjanovi 10 õppehoone e Valga valge maja täielikuks renoveerimiseks ja sisustamiseks. Arvestuslik vajadus on umbes 4 mln eurot. Kooli juhtimine vajab värsket pilku ja uut energiat.

• Rajame õpilaskodu kaugemalt kooli käivatele lastele.


Valikutepõhine gümnaasiumiharidus toob Valka õppima ka kaugemate kantide õpilasi. Üüriturul pakutav võib olla ülejõukäiv, mistõttu on õpilaskodu võimalus teha vanematele lapse kaugele kooli saatmine lihtsamaks. „Ühikaaegades“ teame, et õpilaskodu on ühtaegu hea sotsiaalse suhtlemise võimalus, kui ka läbi valve kontrollitud ja turvaline laste elupaik eemal kodust. Valga linnas on mitmeid võimalusi õpilaskodu loomiseks. Näiteks Uuel tänaval seisab tühjana Valgamaa kutseõppekeskuse poolt linnale jäetud vana õpilaskodu, mida saaks rekonstrueerida kaasaegseks õpilaskoduks. Ma ise toetan lahendust, kui pärast Kurepesa asenduskodu peremajade valmimist Jaama tänaval saab osaliselt vabanevale pinnale Kungla 12 luua kerge vaevaga õdusad õpilaskodu ruumid. Tegemist on ööpäevaringse valvega, koolide suhtes hästi paikneva, piiratud territooriumiga ja kesklinna jääva hoonega. Loomulikult ütleb viimase sõna asukohavalikul koolipere ise.

Kommentaare ei ole: