neljapäev, 5. september 2013

Mul on plaan - Uus, parem Valga!



2011. märtsis sain linnapeana päranduseks allamäge kihutava linna. Suurtel olulistel objektidel nagu näiteks kogu kesklinna hõlmaval vee- ja kanalisatsiooniehitusel oli töö sisuliselt seiskunud ning Kungla 16 koolimaja ehitusel suured probleemid. Suurüritused olid linnast peaaegu lahkunud, tänavate kapitaalremonti poldud tehtud üle kümne aasta ning rasked otsused tegemata. Kodulinna ees vastutust tundes nõustusin kontrolli kaotanud rongile hüppama ja leidma lahendusi, kuidas Valga linn saada uuesti tõusule.

Valga tuleb välja tuua stagnatsioonist, raputada üles letargilisest unest ning pöörata linna areng taas tõusuteele. Tahan sel teel olla sihiteadlik ja kompromissitu. Olen paari aasta jooksul, mil linnapea ametit pean, aru saanud, et Valga arengut ei saa pöörata ripakil asju siit-sealt kohendades. Vaja on laiapõhjalist, kõikehõlmavat ja Valga inimeste poolt heaks kiidetud tegevusplaani. Sellise plaani ma siinkohal välja pakungi.

Linn algab linnasüdamest, mis Valga puhul on ka Eesti lõunavärav. Linnasüda ja peatänavad, aga ka hoovid ja fassaadid on vaja risust puhtaks pühkida ja korda teha. Sellele tahan eelseisvatel aastatel põhjalikult pühenduda.

Linnas peab saama hariduse, mis võimaldab tõrgeteta edasi õppida ning üha keerulisemaks muutuvas maailmas hakkama saada. Selleks vajame kaasaegset õpikeskonda ja tänapäevaselt renoveeritud koolimaju. Saime äsja korda Valga Põhikooli, ees seisab gümnaasiumi kordategemine.

Ühiskondlik rikkus luuakse koostöös ettevõtjate ja palgasaajate, omanike ja töötajate vahel. Ma olen veendunud, et meie linna arenguks vajame vältimatult nii meie ettevõtjate majanduslikku edukust kui ka neis ettevõtteis töötavate inimeste elamisväärste palka. Nüüdsest astub linn julgelt ja otsustavalt ettevõtlusmootori rolli, et head ideed ja algatused vormistuks tublideks ettevõteteks. Ettevõteteks, kes loovad töökohti, mis jätavad inimesed Valka, mitte ei sunni neid tööd otsima mujalt.

Tahan, et Valgas tunneks iga aus inimene end oodatud, vajaliku ja tunnustatuna, et võimaluste võrdsus oleks nii enamusel kui vähemusel, nii noortel kui pensionäridel, nii eestlastel, lätlastel kui venelastel.

Tahan, et Valga oleks linn, mis on oma rahva kodu. Kodus ei ole kodutuid ja tõrjutuid, ei ole võitjaid ja kaotajaid. Kodus on tagatud jõukohane töö kõigile, kes jaksavad ning valitseb inimlikkus ja hoolivus nende osas, kes ei jaksa. Kodus on igaüks ühtviisi väärtuslik ning kodusest edust saavad kõik ühtviisi osa.

„Uus, parem Valga“ on minu plaan Valga linna kordaseadmiseks, mis sündis SDE nimekirjas linnavolikokku pürgivate inimeste ühistööna. Kutsun igat Valga linna elanikku ja linna sõpra seda plaani arutama ja täiendama.
Üheskoos loome uue ja parema Valga!

Minu plaaniga saad tutvuda siin.

Kommentaare ei ole: