teisipäev, 5. mai 2009

Arvamus: Regionaalminister Kiisleri poolt välja pakutud haldusreformi kavadest

Olen kogu aeg toetanud ja toetan ka edaspidi teise taseme omavalitsuse loomist maakonna piirides. Samas kompromissina on võimalik regionaalministri poolt välja käidud kava elluviimine, kus Valga maakond oma praegustes piirides on üks omavalitsus. Maakonnataseme omavalitsus oleks piisavalt tugev, et võtta üle riiklikud ülesanded näiteks ühistranspordi, tööhõive, esmatasandi arstiabi, ettevõtluse arendamise ja kutseõppe korraldamises. Mul on kolm lisatingimust selle reformi läbiviimiseks:
1. Reformi käigus tuleb muuta kohalike eelarvete ja keskvalitsuse eelarve vahekorda (praegune suhe u 20:80). Eesmärgiks võiks olla, et pärast reformi vähemalt 40% riigi üldisest eelarvest jagatakse omavalitsuslikul tasandil.
2. Praegused omavalitsused võiksid soovi korral jätkata osavaldadena, kelle ülesanded on seadusega täpselt reguleeritud. Eelkõige täidaksid nad avalike teenuste lokaalse pakkumise funktsioone – kuulaks ja abistaks inimesi.
3. Riigikogu valimiste seadust peaks muutma selliselt, et praeguse maakonna (ehk siis tulevase omavalitsuse) territooriumil oleks vähemalt üks Riigikogu valimisringkond (praegu on Põlva, Valga ja Võru koos). See tagaks loodava omavalitsuse poliitilise sõltumatuse keskvalitsuse päevapoliitikatest.

Kommentaare ei ole: